Kaarten

Blaeu kaarten

Kaarten van de familie Blaeu

Historica Geertje Dekkers schreef voor het Historisch Nieuwsblad een prachtig artikel over het imperium van de familie Blaeu; hier een fragment over hoe de zeelui hun vers verzamelde informatie naar de kaartenmakers brachten.

Blaeu kaarten

De bijzondere kaart van Joan Blaeu uit 1648 in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

"Als ze aangemeerd waren na een reis uit Danzig, Indië of de West, konden de schippers en stuurlui langslopen bij Blaeu [aan het Damrak in Amsterdam] om hem te vertellen over hun waarnemingen onderweg – van zeestromen en nieuwe landen – en om hem een kijkje te laten nemen in hun logboeken. Of de koopman hun cash betaalde, in ruil iets uit zijn winkel aanbood of alleen een borrel schonk, is helaas onbekend.
 
De methode-Blaeu werkte. De firma verwierf internationaal faam, en de globes en kaarten waren niet alleen in trek bij zeelieden, maar ook bij rijke verzamelaars die graag pronkten met een echte Blaeu. Willem Blaeu had een eigen drukkerij opgezet, die uitzonderlijk mooie kaarten afleverde.

(...)  Wie bij Blaeu een globe, kaart of atlas kocht, betaalde in de eerste plaats voor een statussymbool. Een echte Blaeu aan de muur zei: hier woont een man van de wereld die oog heeft voor het schone, die volgt welke ontdekkingen er overzees worden gedaan en die geld heeft voor een chique weergave van de nieuwe kennis.

De populariteit van zijn koopwaar was goed voor de zaken en in 1632 kreeg Blaeu er een lucratieve opdracht bij. Hij werd de officiële kaartenmaker voor de VOC in Amsterdam. Voortaan kreeg hij betaald om alle schepen van de Compagnie te voorzien van accurate kaarten van de route naar Azië."

(Lees het volledige artikel hier)

 Kaart van Willem Blaeu uit 1645 - Maritiem Museum Rotterdam

Kaart van Willem Blaeu uit 1645 - Maritiem Museum Rotterdam

Altijd up-to-date

Boven dit artikel de kaart van Joan Blaeu uit 1648, hier direct naast die van zijn vader Willem (gedrukt door Joan) uit 1645. Dankzij het speciale monopolie van de familie Blaeu op de informatie van de VOC, zijn dit de oudste gepubliceerde kaarten waarop de ontdekkingen van Tasman (met name de kustlijn van Australië en Nieuw-Zeeland) te zien zijn. In zijn details laat de kaart ook veel over de nieuwsgierigheid én vrees waarmee men de rest van de wereld bekeek. Er zijn kannibalen, olifanten en zeemonsters op te vinden. Het Scheepvaartmuseum wijdde er een expositie aan.