Museum

 Het Abel Tasman Museum in Lutjegast, gevestigd in een vleugel van het dorpshuis Het Kompas.

Het Abel Tasman Museum in Lutjegast, gevestigd in een vleugel van het dorpshuis Het Kompas.

Abel Tasman Museum

Openingstijden: do/vr/za, 13.30-16.30 uur. Groepen graag na telefonische afspraak. Entree: 2,00 p.p. en eventueel donatie.

Adres: Kompasstraat 1, 9866AP Lutjegast. Tel. 06 - 53 80 47 41. Email: info@abeltasman.org.

 

Ontdekken en ontmoeten staan centraal in het Abel Tasman Museum  in Lutjegast. Het museum richt zich op het leven en de reizen van de wereldberoemde zeevaarder-ontdekkingsreiziger Abel Janszoon Tasman, zijn geboorteregio en de culturen van de eilanden die hij bezocht. In dit jonge museum komen geschiedenis van land en zee en van noordelijk en zuidelijk halfrond bij elkaar. Met daarbij als belangrijkste vraag: wat betekent deze geschiedenis voor onze banden van vandaag? 

Collectie

De museum collectie bestaat deels uit (zee-)kaarten en boeken. In de bibliotheek wordt beoogd de complete Nederlandstalige Tasman-verzameling te onderhouden, maar ook op internationaal gebied wordt verzameld wat mogelijk is. Het meest bijzondere exemplaar is een oude replica van Tasman's scheepsjournaal uit 1642-1643.

Er zijn prachtig gedetailleerde modellen te zien van de Heemskerck en de Zeehaen, naast navigatie-instrumenten en gebruiksvoorwerpen. Ook Tasmans trouwakte uit Amsterdam en zijn testament uit Batavia (Indonesië) zijn in het museum te vinden.

Belangrijk is het aspect 'ontmoeting', met de verschillende volkeren die Tasman onderweg tegen kwam. Hout(snijwerk), mineralen, sierraden en kunst uit de door Tasman bezochte (ei)landen geven een internationaal tintje aan de collectie. Een voorbeeld van Maori-kunst is het Teko-Teko-beeldje, geschonken door de New Zealand International Police Association.

 Keramisch monument van de First Encounter, door Ann Verdtcourt, ter beschikking gesteld aan het Abel Tasman Museum.

Keramisch monument van de First Encounter, door Ann Verdtcourt, ter beschikking gesteld aan het Abel Tasman Museum.

Knooppunt

Door de belangstelling uit met name Nieuw-Zeeland en Australië, is het museum ook een knooppunt geworden voor internationale samenwerking rondom Abel Tasman. Deze website is daar ook een ontmoetingsplek voor, waar de museummedewerkers de bezoekers op de hoogte houden van de nieuwste boeken, schoolprojecten, spelletjes en andere activiteiten als de Abel Tasman Art Prize.

Eén ander bijzonder internationaal samenwerkingsproject van het museum is Tasman Updated. Hieraan werkt ook Dave Horry uit Nieuw-Zeeland mee, die de bijzondere interactieve kaart maakte die hieronder te zien is.  

Interactieve kaart

Boudewijn Büch zoekt naar Tasman