Nieuwsbericht

8 februari 2017

Bootbouwers Down Under

De Seacrest, een Tasmaanse 16m2

Een groep van zes bootbouwstudenten en hun leraar vertrokken in december 2016 naar Tasmanië voor een bijzonder project. De bouw van een 16m2 met lokaal hout om te herdenken dat Abel Tasman 375 jaar gelden als eerste Europeaan dit eiland, ten zuiden van Australië, op de kaart zette.

 

Uitwisseling

Anders dan in 1642, stond dit keer het contact tussen de inwoners van Tasmanië en de bezoekende Nederlanders centraal. Ruim zes weken deelden de studenten hun werkplaats en vaak ook hun avondeten met de mensen van de bootbouwschool in Franklin.

Gebouwd van uniek hout: celery top pine, onder water geoogst in een stuwmeer (lees hier meer). Hierdoor heeft de Seacrest (genoemd naar één van de sponsors) een prachtige, goudgele kleur. Zonder bloed, zweet, tranen én slaapgebrek zou het niet zijn gelukt, maar de Seacrest kwam precies op tijd klaar, nét voor het festival. Een Australiër van Nederlandse afkomst kocht het splinternieuwe plaatje en gaat er zijn kleinkinderen mee leren zeilen.

Bert van Baar, de leraar en begeleider van het project, hield een blog bij van hun avonturen.  Student Pim van Vliet maakte een prachtige timelapse (hieronder te zien) van de hele bouw.

Reportage Watersport tv

Timelapse