Nieuwsbericht

24 november 2017

Internationale start Tasman375 in Lutjegast

Op 24 november is het precies 375 jaar geleden dat Tasman de kust van Tasmanië in zicht kreeg. Een mooie datum om vanuit de gemeente Grootegast samen met de ambassade van Nieuw-Zeeland het herdenkingsjaar feestelijk in te luiden. Dit gebeurde met onder andere een haka-workshop, een voorproefje van de musical Abel Tasman en nog veel meer...

Dorpshuis Kompas in Lutjegast

Op vrijdag 24 november was er in en om Lutjegast een programma voor jong en oud. Het  initiatief hiervoor kwam van de Nieuw-Zeelandse ambassadeur in Nederland, mevrouw Lyndal Walker. Zij is samen met collegeleden van de vier Westerkwartier-gemeenten en andere betrokken genodigden aanwezig bij de opening. Voor de gemeente Grootegast is deze feestelijke dag de opening van een herdenkingsjaar dat bol zal staan van de activiteiten.  Met partnergemeentes in Tasmanië en Nieuw-Zeeland kijkt Grootegast terug op de reis van Abel Tasman, die vanuit Batavia met de schepen Heemskerck en Zeehaen richting het Onbekende Zuidland vertrok.

 Basisschool Het Fundament repeteert voor de musical Abel Tasman die in 2018 in première gaat

Basisschool Het Fundament repeteert voor de musical Abel Tasman die in 2018 in première gaat

Programma

Er was een gevarieerd programma, met onder andere een uitvoering (première) van de bewerking van het lied 'Tasman Place', gezongen door Gerdien Kuipers (muziekschool Grootegast). Kinderdichter Kerstin Hummel droeg een eigen gedicht over Tasman en zijn dochter Klaasje voor. Genodigden konden een bezoek brengen aan het Abel Tasman Museum en meedoen aan een Haka workshop. De ochtend werd afgesloten met de bekendmaking van de winaars van de kleurwedstrijd voor kinderen van 't Fundament en De Aquarel.

Na de lunch volgde nog een Waka-demonstratie in het Wolddiep bij Sebaldeburen/Oldekerk. Het Leidse wakagezelschap (onderdeel van roeivereniging Njord) is door de Maori ingewijd en opgeleid voor demonstraties van Maori-gebruiken. Abel Tasman kwam voor de kust van Nieuw-Zeeland letterlijk in aanvaring met dit type Waka's, de traditionele Maori-kano's.

Vanuit Grootegast ging het gezelschap door naar de opening van de Tasman tentoonstelling in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

 In de middag ging de waka 'Abel Tasman' van het wakagezelschap uit Leiden ook nog even te water voor een demonstratie.

In de middag ging de waka 'Abel Tasman' van het wakagezelschap uit Leiden ook nog even te water voor een demonstratie.