Nieuwsbericht

26 augustus 2017

Inluiden Abel Tasman jaar

Een klinkende startdag van "Tasman375" in Lutjegast-Stroobos. Verbindingen tussen Groningen en Friesland, tussen Verleden en Heden, tussen Nederland en Down-Under.

Verbinding

We vieren 375 jaar sinds het vertrek van Abel Tasman op expeditie naar het Zuidland, in augustus 1642. Nu de "verbinding" met 2017. Burgemeester Ard van der Tuuk schiet de Abeltasman fietstocht weg in Lutjegast. En luidt daarna op het naburige Landgoed 'de 4 Elementen' een enorme bel in het groot menselijk carillon onder leiding van Reinier Sijpkens met zijn muziekboot "Notendop".

Het verhaal van voorzitter Harke Bosma en Reinier over Abel Tasman en diens ontmoeting met de Maori in Nieuw-Zeeland landt goed bij de vele aanwezige fietsers en wandelaars: langs de waterkant ontstaat een lang lint van enthousiaste bel-orkestleden om de start van "Tasman 375" in te luiden. Laatkomers genieten nog tot in de middag van Reiniers varende soloconcert.

Vanaf 15.00 uur genieten nog meer toegestroomde bezoekers van de eerste editie van het festival "Voorbij de Grens". Met de informatiestand van het Abel Tasman Museum, enkele Grensgeval-troubadours en GSV "Let's Move" laten Grootegast en Lutjegast van zich horen en zien, tot in de kleine uurtjes.

Een bedankje aan een lange lijst betrokkenen is terecht. Maar wie bedankt wie? Een prachtig stukje samenwerking!