Nieuwsbericht

10 december 2017

Grootegast wil schilderij Abel Tasman uit Australië

Een delegatie uit Grootegast reisde in december naar Australië en Nieuw-Zeeland om de ontdekkingsreis van Abel Tasman te herdenken. Eén van hun missies betreft dit schilderij in Canberra. (Onderstaand artikel is overgenomen uit Dagblad van het Noorden)

Een delegatie uit Grootegast ijvert er in Australië voor om een familieschilderij van de uit Lutjegast afkomstig Abel Tasman naar Nederland te halen.

Het schilderij hangt in de National Library in Canberra.

Expositie Groninger Museum
Het Groninger Museum wil het kunstwerk juni volgend jaar in Groningen exposeren. Museumdirecteur Andreas Blühm gaf een bruikleenaanvraag mee aan wethouder Elly Pastoor en haar medewerkster Natasja Lubbers.

Zij droegen dezer dagen in het museum in Canberra de aanvraag over. Het schilderij dat dateert uit 1637 is gemaakt door Jacob Gerritsz.

Tasmanië

Pastoor en Lubbers maken deel uit van een delegatie uit Grootegast die afgelopen donderdag met Singapore Airlines vanaf Eelde vertrok voor een bezoek aan Tasmanië en Nieuw-Zeeland, eilanden die zijn ontdekt door Abel Tasman.

Los van de anderen delegatieleden reisden Pastoor en Lubbers door naar Canberra voor hun bezoek aan de National Library.