Nieuwsbericht

24 november 2017

Opening Tasman tentoonstelling

Stap aan boord van de Heemskerck van Abel Tasman in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen.

Welkom aan boord!

Deze internationale expositie over de ontdekkingsreis van de Groningse Abel Tasman is op 24 november geopend in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen en zal daar nog te zien zijn tot en met 18 februari. Ter gelegenheid van de opening stapten afgevaardigden van de Australische en Nieuw-Zeelandse ambassades ook even aan boord van de Heemskerck, het vlaggenschip van de eerste Europese expeditie naar het Onbekende Zuidland.

 Gastcurator Karen Meirik geeft een rondleiding aan de internationale gasten - foto Antrude NSM

Gastcurator Karen Meirik geeft een rondleiding aan de internationale gasten - foto Antrude NSM

Geen toeval

Het was geen toeval dat de tentoonstelling geopend werd op 24 november: dit was de dag dat 375 jaar geleden Tasmans expeditie voor het eerst land ontdekte. Het was de kust van wat nu Tasmanië heet, Tasman zou het land 'Van Diemensland' noemen.

Directeur Jan Wiebe van Veen van het Noordelijk Scheepvaartmuseum en Harke Bosma, voorzitter Abel Tasman Museum, openden de bijeenkomst met een hartelijk welkom aan alle gasten. Gastcurator Karen Meirik gaf een korte toelichting op de tentoonstelling, die eerder dit jaar al in kleinere vorm te zien was in het TMAG museum in Hobart (Tasmanië) en later dit jaar nog in Nieuw-Zeeland te zien zal zijn.

Mevrouw Lyndal Walker (ambassadeur Nieuw-Zeeland) en mevrouw Indra McCormick (kanselier van de Australische ambassade) benadrukten in hun beider speeches de grote betrokkenheid van beide landen en de goede onderlinge relaties.

Onder het vertonen van een schilderij van David Teniers de Jonge, "Boerenconcert" (1640) speelde een drietal huismuzikanten van het Abel Tasman Museum een 17e eeuwse dansmelodie. De Nieuw-Zeelandse en Australische ambassades ontvingen reproducties van dit schilderij onder het motto: 'er zit muziek in onze internationale samenwerking'. Hierna verklaarde voorzitter Harke Bosma de tentoonstelling voor geopend!

 Navigatie in de 17e eeuw was geen peuleschil - foto NSM

Navigatie in de 17e eeuw was geen peuleschil - foto NSM

Wat is er te zien?

In de sfeervolle ruimtes van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, maakt de bezoeker kennis met de 17e eeuwse blik op de wereld. Wat voor werkgever was de VOC? In de timmermanswerkplaats van Pieter Jacobsz, ontdek je hoe de gewone bemanning met zeven man samen moest eten uit één 'bak'. Bezoekers kunnen uitproberen hoe het slaapt in een hangmat, terwijl navigator Frans Jacobsz Visscher vertelt waarom hij van koers veranderde op de meedogenloze 50e breedtegraad. In een volgende zaal vertelt scheepsbarbier Hendrik Haelbos zelf over de bijzondere ontmoetingen met de Maori en de inwoners van de Tonga eilanden.