Nieuwsbericht

10 oktober 2017

Een varend bestaan

CV van een zeeman

Abel Tasman (1603-1659) was een ervaren zeeman in dienst van de VOC die vanaf 1639 meermalen op expeditie werd gestuurd in Oost-Indië.  Tasman kwam ter wereld in Lutjegast, een klein dorp in de provincie Groningen. Als eenvoudig matroos begonnen, wist hij op te klimmen tot stuurman en schipper. In 1633 trad hij in dienst van de VOC waar hij snel carrière maakte. In 1636 besloot hij om zich definitief ‘in de Oost’ te vestigen en nam ook zijn vrouw en dochter mee naar Batavia. Vóór de expeditie van 1642 maakte Tasman al een ontdekkingsreis naar de Goud- en Zilvereilanden. Dit leverde weinig op, behalve het vertrouwen dat de VOC hierdoor in hem had gekregen, waardoor Tasman bij de grote expeditie naar het Zuidland als commandant werd aangesteld.   

In 1644 zou Tasman een tweede expeditie leiden, op zoek naar een mogelijke doorgang tussen Nieuw-Guinea en het bekende Zuidland. Hoewel hij geen doorgang vond, bracht Tasman wel een groot deel van de noordkust van Australië in kaart. Toen Van Diemen in 1645 overleed, was het gedaan met de ontdekkingsreizen. Een voorval in 1648 zou het einde betekenen van Tasman's carrière bij de VOC.

Meer weten?

Abel Tasman heeft een eigen museum - te bezoeken in Lutjegast of via de eigen website van het Abel Tasman Museum

Van 24 november 2017 tot en met 18 februari 2018 is er de tentoonstelling “Abel Tasman. Welkom aan boord van de Heemskerck" in het Noordelijk Scheepvaartmuseum