Nieuwsbericht

10 oktober 2017

Hendrik Brouwer

Hendrik Brouwer speelde een grote rol in de ontdekking van Australië, maar kwam er zelf nooit.
 

Ontdekker van de Brouwerroute

Hendrik Brouwer was een ervaren zeeman en ontdekkingsreiziger. In 1611 koos hij ervoor om vanaf Kaap de Goede Hoop  niet de gebruikelijke kustroute te nemen naar Indië, maar zuidwaarts te zeilen tot de 'Roaring Forties'. Daar staat een groot deel van het jaar sterke westenwind. Door tussen de 35e en 40e graad oostwaarts te zeilen om vervolgens pas ter hoogte van de Straat Soenda bij Java noordwaarts te sturen, verkortte de reisduur naar Indië van ongeveer een jaar naar vijf tot zes maanden.

De tijdwinst betekende niet alleen een belangrijke kostenbesparing, maar ook minder gevallen van scheurbuik onder de bemanning. De VOC stelde Brouwers route in 1617 verplicht.

Het vaststellen van de lengtegraad was in de 17e eeuw nog moeilijk en de schipper moest op het goede moment (bij het eiland Amsterdam) van koers veranderen naar het noorden. Dat ging soms verkeerd, en dan landden de zeevaarders op de kust van Australië of leden schipbreuk op de riffen, zoals de Batavia (schip).

Hendrik Brouwer zou door de ontdekking van de Brouwerroute de functie van Gouverneur Generaal krijgen van alle VOC-bezittingen van de Kaap de Goede Hoop tot in Japan. Hij was de voorganger van Anthony van Diemen.