Nieuwsbericht

11 oktober 2017

Aan boord van de Heemskerck

Even voorstellen...

Tasman voer aan boord van de Heemskerck, waar ook een aantal andere zeelieden een introductie verdienen. Ontmoet deze mannen bij de tentoonstelling in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Frans Jacobsz Visscher

Het was deze ervaren zeevaartkundige en stuurman die in 1642 een voorstel indient bij de VOC om een expeditie uit te zenden naar het Onbekende Zuidland. Uiteraard wordt hij geselecteerd om de reis te maken. Naast Tasman als leider van de expeditie, krijgt hij de rol van 'piloot-major'. Deze functie kwam op gewone VOC-reizen niet voor. Het kwam er op neer dat Visscher de rechterhand was van Tasman en dat ze samen verantwoordelijk waren voor alle beslissingen over navigatie en de te volgen route. Het was ook de taak van de piloot-major om ontdekte kusten en landen in kaart te brengen. Daarbij kreeg hij hulp van Isaac Gilsemans, de koopman-tekenaar. Visscher houdt op Twitter een verslag van de reis bij.

 Pieter Jacobs - door Jan Braamhorst

Pieter Jacobs - door Jan Braamhorst

Pieter Jacobsz

Als meester-timmerman aan boord van de Heemskerck, zorgde Pieter Jacobsz voor de nodige reparaties onderweg. Hij was ook degene die in Tasmanië aan land zwom om het eiland (Van Diemen’s Land) voor de VOC te claimen. Dat was niet helemaal volgens protocol, want Tasman had zelf de paal met het VOC-merkteken horen te planten. Maar de branding was zo fel, dat de officieren aan boord bleven en de timmerman overboord moest om, na een pittige zwempartij, de honneurs waar te nemen. Als hedendaags geschenk aan Tasmanië, maakte Tiemen Pasterkamp van de Bataviawerf dit prachtige borstbeeld.

Hendrik Haelbos

Een ander belangrijk personage aan boord van de Heemskerck was Hendrik Haelbos. Hij was zowel barbier als scheepsarts en wist zodoende alles van iedereen. Zijn verslag van de reis was eerder bekend bij de gewone Nederlanders dan dat van Tasman, want hij deelde zijn ervaringen met Arnoldus Montanus, die ze publiceerde in een populair boek:  De Nieuwe en Onbekende Weereld – of Beschryvinge van America en ’t Zuidland. Zo zou de reis van Tasman breed bekend raken. Meer weten over uitrusting van een 17e eeuwse scheepschirurgijn? Kijk dan hier.