Abel Tasman

Even voorstellen

Abel Tasman (1603-1659) was een ervaren zeeman in dienst van de VOC die vanaf 1639 meermalen op expeditie werd gestuurd in Oost-Indië.  Tasman kwam ter wereld in Lutjegast, een dorp in de provincie Groningen. Hij ging net als veel andere jongemannen uit Noord-Nederland naar zee. In 1633 trad Tasman in dienst van de VOC en in 1636 emigreerde hij met zijn vrouw en dochter naar Batavia. In 1642 stelt Anthony van Diemen hem aan als commandant van de grote expeditie naar het Zuidland.  

 

Ontdek méér over het leven van Abel Tasman op deze website of het Abel Tasman Museum in Lutjegast. Of bezoek de reizende tentoonstelling “Abel Tasman. Welkom aan boord", momenteel te zien in het Kruithuis in de vesting Bourtange (Gr.). Deze reizende tentoonstelling is één van de opgestarte activiteiten ter gelegenheid van Tasman 375, in Nieuw-Zeeland, Australië/Tasmanië en Nederland.
 

 De beide expedities die Abel Tasman leidde om het Zuidland in kaart te brengen. Collectie Scheepvaartmuseum Amsterdam 

De beide expedities die Abel Tasman leidde om het Zuidland in kaart te brengen. Collectie Scheepvaartmuseum Amsterdam 

Op expeditie naar het Onbekende Zuidland in 1642-1643

Het was de meest ambitieuze ontdekkingsreis die de VOC ooit voorbereidde. De expeditie van Tasman moest de kusten van het Zuidland in kaart brengen waarbij het vooral om het Onbekende Zuidland ging: de VOC dacht dat daar veel goud en zilver te vinden was. Ook hoopten de opdrachtgevers dat deze expeditie een veilige zeeweg naar Zuid-Amerika zou openleggen, want de Nederlanden waren in oorlog met Spanje en Portugal.
Tasman kreeg het commando over de expeditie, maar werd bijgestaan door een “piloot-majoor”. Deze unieke functie, niet gangbaar op de andere VOC-schepen, werd ingevuld door de deskundige stuurman en zeevaartkundige Frans Jacobsz Visscher. Al net zo belangrijk was Isaac Gilsemans. Hij had de rang van 'koopman', maar was in feite mee als tekenaar om de nieuw ontdekte gebieden in kaart te brengen. De expeditie kreeg twee schepen mee, het jacht Heemskerck en de fluit Zeehaen. 

Waar kwam de expeditie van Tasman terecht? (Zoom in of uit op de kaart hieronder en klik op de icoontjes voor meer informatie)